Biozelenina

Biozelenina je pěstována podle zásad ekologického zemědělství od roku 2005, k oficiálnímu přihlášení do systému ekologického zemědělství došlo v srpnu roku 2007. Po uplynutí dvouletého přechodného období již máme na zeleninu certifikát "BIO".

Teplomilné druhy a zelenina pro nejranější sklizeň jsou předpěstovány v pařeništi a následně sázeny do fóliovníku, méně náročné druhy rostou na zahradě a ty nejméně náročné pak na poli. Kromě obecně známé zeleniny jako mrkev, celer, salát, rajčata… se pěstují i ty méně známé, např. lebeda zahradní, černá ředkev, tuřín, mangold, kadeřavá kapusta a jiné.

Důraz je kladen na pěstování co nejšetrnější k životnímu prostředí, což dokládá i maximální omezení používání povolených přípravků a mechanizačních prostředků a naopak individuální péči od setí až po sklizeň v podobě ruční práce a v neposlední řadě také snaha používat co nejvíce vlastní osivo.

Ke hnojení se používá hnůj, kompost nebo zelené hnojení. Ochrana rostlin před škůdci a chorobami je řešena zejména preventivně střídáním plodin, pěstováním smíšených kulktur, zakrýváním netkanou textilií, případně ručním sběrem škůdců a odstraňováním napadených rostlin nebo jejich částí. Ve výjimečných případech při nadměrném výskytu je použito přípravků povolených pro ekologické zemědělství.

Zajímavé informace o méně známých druzích biozeleniny naleznete zde:

mene-zname-druhy-zeleniny.doc (532,5 kB)